Lehdistölle

Tiedotteet

Tiedote 19.6.2017

Osallistu maailman suurimpaan valokuvauskilpailuun ja täydennä Wikipediaa Suomen kulttuuriperintökohteilla

Vanha Rauma
Vanha Rauma on yksi Suomen kuudesta keskiajalla perustetusta kaupungista. Se on laajimpia säilyneitä historiallisia puukaupunkialueita Pohjoismaissa. Vanha Rauma on Unescon maailmanperintökohde. © Kuva: Soile Tirilä / Museovirasto, Creative Commons BY-SA 4.0.

Suomessa järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu. Maailman suurimmassa valokuvauskilpailussa osallistujat kuvaavat maansa kulttuuriperintökohteita, ja kansallisen kilpailun kymmenen parasta pääsevät mukaan kansainväliseen loppukilpailuun. Kilpailun myötä Wikipedia rikastuu uusilla valokuvilla ja artikkeleilla.

Kilpailun järjestävät Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto, joka arkistoi valikoidun otoksen kuvia kuvakokoelmiinsa pysyvää säilytystä varten. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Alankomaissa vuonna 2010, ja sen tarkoituksena on tuoda osallistujamaiden kulttuuriperintöä tunnetuksi keräämällä siitä kuvia.

Suomen kilpailussa on neljä kategoriaa:

  • Rakennettu kulttuuriympäristö
  • Muinaisjäännökset
  • Maailmanperintökohteet
  • Rephotography eli uudelleenkuvaus (uudelleen luotu versio jostain olemassa olevasta ja vapaasti käytettävästä kuvasta)

Osallistujia varten on koottu valikoima kulttuuriperintökohteita, joita kilpailussa kannustetaan erityisesti kuvaamaan. Valikoimassa ovat mukana muun muassa Suomenlinna, Punkaharju ja Suomussalmen Värikallio. Kilpailuun voi osallistua myös kuvaamalla mitä tahansa muuta kiinnostavaa kohdetta, joka löytyy Kulttuuriympäristön palveluikkunasta tai valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen palvelusta.

Kuvat tallennetaan kilpailun nettisivujen kautta 1.–30.9.2017 välisenä aikana ja ne tulevat Wikipediaan kaikkien vapaasti hyödynnettäviksi ja muokattaviksi. Voit kuitenkin kuvata vaikka heti tai osallistua jo aiemmin otetuilla kuvilla.

Tarkemmat ohjeet ja linkit löytyvät kilpailusivustolta.

Berliinin oikeustalo
Wiki Loves Monuments 2016 -kilpailun voittajaksi valittu kuva Berliinin Littenstraße 12–17 sijaitsevan oikeustalon aulasta. © Kuva: Ansgar Koreng, Creative Commons Nimeä 4.0 (DE).

Tiedote 1.9.2017

Wikipedia täydentyy yhteisvoimin Suomen kulttuuriperintökohteilla – valokuvakilpailu käynnistyy tällä viikolla!

Syyskuussa käynnistyvä Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa. Maailman suurimmassa valokuvauskilpailussa osallistujat kuvaavat maansa kulttuuriperintökohteita, ja kansallisen kilpailun kymmenen parasta pääsevät mukaan kansainväliseen loppukilpailuun. Kilpailun myötä Wikipedia rikastuu uusilla valokuvilla ja artikkeleilla.

Kilpailun järjestävät Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto, joka arkistoi valikoidun otoksen kuvia kuvakokoelmiinsa pysyvää säilytystä varten. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Alankomaissa vuonna 2010, ja sen tarkoituksena on tuoda osallistujamaiden kulttuuriperintöä tunnetuksi.

Kuvat voi tallentaa kilpailun nettisivujen kautta 1.-30.9.2017 välisenä aikana ja ne tulevat Wikipediaan kaikkien vapaasti hyödynnettäviksi ja muokattaviksi.

Suomen kilpailussa on neljä kategoriaa: rakennettu kulttuuriympäristö, muinaisjäännökset, maailmanperintökohteet ja rephotography (uudelleen luotu versio olemassa olevasta ja vapaasti käytettävästä kuvasta). Kategorioiden lisäksi palkitaan vuoden paras kuva, vuoden paras kuvasarja sekä eniten kohteita kuvannut kuvaaja.

Osallistujia varten on koottu valikoima kulttuuriperintökohteita, joita kilpailussa kannustetaan erityisesti kuvaamaan. Valikoimassa ovat mukana muun muassa Suomenlinna, Punkaharju ja Suomussalmen Värikallio. Kilpailuun voi osallistua myös kuvaamalla mitä tahansa muuta kiinnostavaa kohdetta, joka löytyy Kulttuuriympäristön palveluikkunasta www.kyppi.fi tai valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen palvelusta www.rky.fi.

Osallistuminen

  1. Katso kuvattavat kohteet kuvauskohteiden listasta.

  2. … tai valitse Kulttuuriympäristön palveluikkunasta / RKY-palvelusta löytyvä kohde.

  3. Kuvaa tai etsi aikaisempi otoksesi kohteesta.

  4. Tallenna kuva kilpailun nettisivujen kautta 1.-30.9.2017 välisenä aikana.


Kansainvälisen kilpailun tiedote 1.9.2017

 


Tiedote 10.11.2017

Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu järjestettiin syyskuussa ensimmäistä kertaa Suomessa. Maailman suurimmassa valokuvauskilpailussa osallistujat kuvaavat maansa kulttuuriperintökohteita. Suomen kansallisen kilpailun kymmenen parasta kuvaa on nyt valittu edustamaan maata kansainväliseen kilpailuun. 

Wikimedia Suomen ja Museoviraston järjestämän kilpailun voitti kuva Helsingin Kaupunginteatterista. Kansainväliseen kilpailuun Suomea lähtevät lisäksi edustamaan muun muassa kuvat Jurmon saaresta, kalapirtistä ja pronssikautisesta kalmistosta.

Valokuvauskilpailun tarkoituksena on tuoda osallistujamaiden kulttuuriperintöä tunnetuksi keräämällä siitä kuvia.

”Museovirastolle on tärkeää olla mukana kilpailun järjestämisessä, jotta tieto Suomen upeista kulttuuriperintökohteista täydentyy ja saavuttaa ihmisiä yhä laajemmin. Wikipedia on tähän mitä oivallisin kanava”, kertoo yli-intendentti Ulla Salmela Museovirastosta.

Suomessa kilpailu keräsi yhteensä 2 100 kuvaa. Kuvattuja kohteita oli 1 100 ja osallistujia 90. Tuomariston valitsemat kymmenen kuvaa jatkavat seuraavaksi kansainväliseen kilpailuun muiden maiden parhaiden kuvien kanssa.

Kilpailun myötä Wikipedia rikastuu uusilla valokuvilla ja artikkeleilla, ja ne ovat sivustolla vapaasti kaikkien hyödynnettävänä ja muokattavana. Lisäksi Museovirasto valitsee osan kuvista kuvakokoelmiinsa pysyvää arkistointia varten.

Kuvien valinnan suorittivat tuomarit Soile Tirilä Museovirastosta, Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä, Ari Salonen Lahden fotoklubista ja wikimedisti Tommi Kovala.


Linkit

Kilpailun sivusto

Kuvauskohteet

Wikimedia Commons

Kulttuuriympäristön palveluikkuna

Valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöt

Vuoden 2016 voittajakuvat

Museoviraston kuvapankki

Kilpailun logo

Wikimedia Suomi ry:n logo

Yhteystiedot

Tia Kangaspunta, koordinaattori: tia.kangaspunta(at)wikimedia.fi

Heikki Kastemaa, puheenjohtaja, Wikimedia Suomi ry, +358 50 356 3827